Anonim şirketin haklı sebeple feshi davasında, dava açma hakkı -paylara değil, azınlığın pay sahipliği sıfatına bağlı bir hak olduğundan- azınlık payını devrettiğinde bu hak kural olarak devralana geçmez[1]. Zira azınlığın pay sahipliği sıfatı, kural olarak, hem haklı sebebin gerçekleştiği tarihte hem dava tarihinde var olmalıdır[2]. O hâlde davacı azınlık, açacağı davada esasen pay sahibi sıfatını kazandığı tarihten sonra gerçekleşecek olayları haklı sebep olarak ileri sürebilecektir[3]. Bu hâllere miras ve şirket birleşmesi gibi durumlar istisna teşkil eder[4]. Pay sahibinin ölümü hâlinde, mirasçılar, miras bırakanın pay sahibi bulunduğu dönemde meydana gelen olayları; şirket birleşmesi durumunda, devralana veya yeni kuruluş şeklinde birleşene(6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu md. 136), pay sahipleri, eski şirket döneminde meydana gelen olayları haklı sebep olarak ileri sürebilir[5].
Osman Can BAŞDEMİR
[1] İlbasmış Hızlısoy, Ö.: Anonim Şirketin Haklı Sebeple Feshi, Ankara 2016, s. 70.
[2] Nomer Ertan, F.: Anonim Ortaklığın Haklı Sebeple Feshi Davası -TTK m. 531 Üzerine Düşünceler-, İÜHFM, C. LXXIII, S. 1, s. 424.
[3] Erdem, N.: Anonim Ortaklığın Haklı Sebeple Feshi, Güncelleştirilmiş ve Genişletilmiş 2. Bası, İstanbul 2019, s. 113.
[4] İlbasmış Hızlısoy, s. 71.
[5] İlbasmış Hızlısoy, s. 71.